UGC NET Solved Question Paper-III [January 2017] Library and Information Science [Que. 1 to Que. 40]

UGC NET Exam Date: 22nd January, 2017 [Que. 1 to Que. 40]

UGC NET Paper-III Solved Question Paper-January 2017

1. Index Indiana, an index to Indian Periodical Literature is being compiled by
(1) Central Reference Library, Kolkata
(2) National Library of India
(3) NISCAIR
(4) IASLIC
Answer: (1)

2. According to OCLC research report ‘Know your community and its needs’ is the rephrasing of which law of Ranganathan?
(1) First Law
(2) Second Law
(3) Third Law
(4) Fourth Law
Answer: (2)

3. Identify the document which is published by H.W. Wilson.
(1) Europa World Yearbook 55th ed. 2014
(2) The International Who’s Who 78th ed. 2014
(3) Sears list of subject Headings 20th ed. 2010
(4) Ulrich’s Periodicals Directory 53rd ed. 2015
Answer: (3)

4. ‘Open Journal System’ is an example of which of the following open access models?
(1) Green
(2) Red
(3) Gold
(4) Platinum
Answer: (4)

5. When was the final `ISBD Consolidation Edition’ published by IFLA?
(1) 2008
(2) 2009
(3) 2010
(4) 2011
Answer: (4)

6. According to S.R. Ranganathan the canons for chain are————
(1) Canon of Ascertainability
(2) Canon of Recall Value
(3) Canon of array and filitary sequence
(4) Canon of decreasing extension and modulation
Answer: (4)

7. In Colon Classification (6th edition) ‘LB’ denotes
(1) Special
(2) System
(3) Canonical Class
(4) Rounds
Answer: (2)

8. According to AACR 2R who will be considered for the access point of the Main Entry for the document entitled ‘Adventures of Tom Sawyer by Mark Twain; rewritten for young readers by Felix Sutton.
(1) Sawyer, Tom
(2) Twain, Mark
(3) Mark Twain
(4) Sutton, Felix
Answer: (4)

9. ‘Time and. Motion’ study was enunciated by
(1) Edward Evans
(2) Frank and Lillian Gilbreth
(3) Harrington Emerson
(4) G. McGregor
Answer: (2)

10. Which RFID component is attached to the Book/item for identification?
(1) Barcode
(2) Antenna
(3) Reader
(4) Tag
Answer: (4)

11. What is RJ45?
(1) A network cable connector
(2) A node
(3) An electronic coupler
(4) A video display unit for signalling and controlling multimedia
Answer: (1)

12. SIP, the communication protocol communication stands for———–
(1) Signalling Information Protocol
(2) Internet Session Protocol
(3) Sound Initiation Protocol
(4) Session Initiation Protocol
Answer: (4)

13. The Fifth Anniversary of the general release of OCLC World Share Management Service — the first-ever cloud-based Cooperative Library Management System (that selected 500 libraries spanning six continents) was celebrated on:
(1) July 01, 2015
(2) July 03, 2015
(3) May 01, 2016
(4) August 12, 2016
Answer: (Wrong Question)

14. Which of the following is a measure of dispersion?
(1) Geometric mean
(2) Median
(3) Mode
(4) Root Mean Square Deviation
Answer: (4)

15. If ‘r’ is a rank of a word and T is its frequency then rf = c, where ‘c’ is a constant. Which law is this?
(1) Bradford’s law
(2) Lotka’s law
(3) Narain’s law
(4) Zipf s law
Answer: (4)

16. VIDWAN (INFLIBNET) is ————
(1) An open source software
(2) An Association of Intellectuals
(3) A Programming Language
(4) A Database of Experts and a network of Researchers and Scientists at national level
Answer: (4)

17. Which of the following rights are granted for ‘Literary works’ according to Copyright Law of India?
(a) To make translation
(b) To use in reporting current events
(c) To make any adaptation
(d) To use for the purpose of research

Codes:
(1) (a) and (c) are correct.
(2) (a) and (b) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.
Answer: (1)

18. Identify from the following the features of tacit knowledge:
(a) Resides in human mind
(b) Cannot be articulated
(c) Tangible
(d) Easily accessible

Codes:
(1) (a) and (c) are correct.
(3) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (3)

19. Which of the following are the examples of Web-based learning and education?
(a) Answer Tips
(b) Moodle
(c) Revish
(d) Campus bug

Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (b) and (c) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (c) and (d) are correct.
Answer: (1)

20. Which of the following are the two sections stated in `IFLA Digital Reference Guidelines’?
(a) Collaborative Virtual Reference
(b) The Administration of Digital Reference Service
(c) The Practice of Digital Reference
(d) Online Tools for Libraries

Codes:
(1) (a) and (c) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (b) and (d) are correct.
(4) (a) and (d) are correct.
Answer: (2)

21. Which of the following sites are offered by Britannica Library, a product of Encyclopaedia Britannica?
(a) Children
(b) Young Adult
(c) Patron
(d) Reference Centre

Codes:
(1) (a), (b) and (c) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (d), (c) and (a) are correct.
Answer: (2)

22. Identify the key attributes of ‘Digest’ from the following:
(a) Significant ideas on one document area arranged separately in an unhelpful sequence.
(b) A Methodically arranged compendium or summary of literary, historical, legal, scientific or other written matters.
(c) Informative in nature and contains brief description of more than one document.
(d) Often prepared by a non-subject specialist without understanding and assimilating the contents of documents.

Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (c) are correct.
(3) (a) and (d) are correct.
(4) (b) and (c) are correct.
Answer: (4)

23. Which of the following communication channels are used frequently in Virtual Reference Service?
(a) Bulletin Board
(b) Instant Messaging
(c) R.S.S.
(d) Voice-Over-I.P.

Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (b) and (d) are correct
(4) (a), (b) and (d) are correct
Answer: (3)

24. Identify the affinitive/associative relationship of the following:
(a) Genus-Species
(b) Translations
(c) Genetic
(d) Concurrent

Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (c) and (d) are correct
(4) (a) and (d) are correct
Answer: (3)

25. Which of the following are the components of a master database in acquisition system/ module?
(a) Membership Master
(b) Vendor Master
(c) Currency master
(d) Transaction master

Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (b) and (c) are correct.
Answer: (4)

26. Which of the following are types of random samples?
(a) Cluster sampling
(b) Purposive sampling
(c) Stratified sampling
(d) Systematic sampling

Codes:
(1) (a), (c) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (1)

27. Who among the following devised the ‘Critical Path Method’?
(a) Morgan R. Walker
(b) Clank Sedore
(c) Blake William
(d) James E. Kelley

Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (2)

28. Which of the following databases are available for scientific community free of cost?
(a) Inspec
(b) ERIC
(c) IEEE Xplore
(d) PubMed

Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (c) are correct.
(3) (b) and (d) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (3)

29. Which of the following are protocol standards?
(a) z39.50
(b) z39.71
(c) z39.05
(d) z39.81

Codes:
(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (4)

30. Which of the following are the Semantic Web technologies?
(a) SKOS
(b) AJAX
(c) SPARQL
(d) UTF

Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (a) and (c) are correct
(3) (a), (b) and (c) are correct
(4) (b), (c) and (d) are correct
Answer: (2)

31. Which of the following are the features of Operations Research?
(a) Aid in decision making
(b) Handles decision tables
(c) Optimization of Performance
(d) Used as motivational technique

Codes:
(1) (a), (b) are correct
(2) (a), (c) are correct
(3) (b), (d) are correct
(4) (c), (d) are correct
Answer: (2)

32. Which of the following are discrete distributions?
(a) Beta
(b) Exponential
(c) Geometric
(d) Poisson

Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (a) and (c) are correct
(4) (c) and (d) are correct
Answer: (4)

33. Identify the criteria for evaluation of qualitative research:
(a) Objectivity
(b) Reliability
(c) Divisibility
(d) Validity

Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (1)

34. TRAILS-9 is ———–?

(a) A process or an assessment tool for real time assessment of Information Literacy Skill of the student-learners.
(b) A tool or process used by the School Librarians to produce evidence of Library’s impact on student achievements to share with stake-holders.
(c) A tool to adjudge the quality of library services offered, but not to demonstrate the value of the Library’s contribution.
(d) A tool funded by ILILE (Institute for Library & Information Literacy Education) based on Ohio-K12 Library Academic Content Standards.

Codes:
(1) (b), (c) and (d) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (2)

35. Which of the following are the sources to lookup for DOI?
(a) Central Search List
(b) DOI Handbook
(c) Registration Agencies
(d) Search results using a search engine

Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (c) and (d) are correct
(3) (a) and (c) are correct
(4) (a) and (d) are correct
Answer: (2)

36. Arrange in sequence the following types of activity according to Ellis’s model of information-seeking behaviour:
(a) Browsing
(b) Chaining
(c) Differentiating
(d) Extracting

Codes:
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (a), (c), (d)
(3) (c), (d), (b), (a)
(4) (d), (a), (b), (c)
Answer: (2)

37. Arrange in sequence the evolution of reference service:
(a) Reference work with subject specialization.
(b) Aid Reader/Assistance to Reader
(c) Long Range Reference Service.
(d) ‘Personal relation between librarians and readers’

Codes:
(1) (b), (c), (d), (a)
(2) (a), (c), (b), (d)
(3) (d), (b), (a), (c)
(4) (c), (d), (b), (a)
Answer: (3)

38. Arrange the following class numbers according to Colon Classification, 6th edition
(a) 2
(b) 2 Ob T
(c) 2 ‘N
(d) 2k

Codes
(1) (d), (a), (b) and (c)
(2) (a), (b), (d) and (c)
(3) (b), (a), (c) and (d)
(4) (c), (b), (a) and (d)
Answer: (1)

39. Arrange in sequence the following phases of disaster planning according to guidelines/ principles of IFLA:
(a) Preparedness
(b) Prevention
(c) Recovery
(d) Response

Codes:
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (a), (d), (c)
(3) (c), (a), (b), (d)
(4) (d), (c), (b), (a)
Answer: (2)

40. Arrange the following bibliographic utilities according to their year of origin——-?
(a) Ohio College Library Center
(b) Washington Library Network
(c) UTLAS
(d) RUN

Codes:
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (a), (c), (d), (b)
(3) (a), (b), (d), (c)
(4) (a), (d), (c), (b)
Answer: (3)

Views: 285