UGC NET Solved Question Paper-II [January 2017] Library and Information Science-January 2017 [Que. 1 to Que. 25]

UGC NET Exam Date: 22nd January, 2017 [Que. 1 to Que. 25]

UGC NET Paper-II Solved Question Paper-January 2017

1. Number of working days of National Library of India in a year
(1) 350 days
(2) 360 days.
(3) 362 days
(4) 365 days
Answer: (3)

2. Lotka’s law deals with
(1) Frequency of occurrence of words in a text.
(2) Productivity of authors in terms of scientific papers.
(3) Scattering of articles over different journals.
(4) Growth of articles in journals.
Answer: (2)

3. The large volumes of high velocity, complex and variable data are termed as
(1) Big data
(2) Linked data
(3) Semantic data
(4) Ontology-based data
Answer: (1)

4. Sony unveiled the first Blu-ray Disc (BD) prototypes in
(1) September 1982
(2) August 1985
(3) October 2000
(4) November 2005
Answer: (3)

5. ISO 26324: 2012 is a standard for
(1) RFID in Libraries
(2) DOI
(3) Dublin Core
(4) Inter Library Transaction
Answer: (2)

6. ISO 2108 standard is related to:
(1) International Standard Serial Number
(2) International Standard Book Number
(3) International Technical Report Number
(4) International Standard for Patents Number
Answer: (2)

7. The Browne charging system does not include
(1) Reader’s ticket
(2) Book card
(3) Date slip
(4) Transaction slip
Answer: (4)

8. In CC `1′ is used for Unity, God, World, First in evolution etc. as a
(1) Seminal mnemonic
(2) Schedule mnemonic
(3) Alphabetical mnemonic
(4) Syntactical mnemonic
Answer: (1)

9. Identify the mode of formation of the subject ‘Agriculture of Corn’
(1) Agglomeration
(3) Fusion
(2) Denudation
(4) Lamination
Answer: (4)

10. The number of successive characteristics forming the basis of its derivation from the Universe of Knowledge is known as:
(1) Order of an array
(2) Order of a class
(3) Open array
(4) Collateral array
Answer: (2)

11. What is the third part of colon classification?
(1) Schedules
(2) Rules
(3) Classic and sacred books
(4) Index
Answer: (3)

12. Subject entry which refers from the name of a class to its class number is known as
(1) Class Index Entry
(2) Consolidated Entry
(3) Cross Reference Entry
(4) Subject Analytical Entry
Answer: (1)

13. The license for accessing the ‘Europa World of Learning Online’ is available through
(1) Routledge — (Taylor and Francis)
(2) SpringerOpen
(3) Sage Publications
(4) Elsevier
Answer: (1)

14. What is periodicity of ‘Annals of Library and Information Studies’ published by NISCAIR, India?
(1) Monthly
(2) Bi-monthly
(3) Quarterly
(4) Bi-annual
Answer: (3)

15. ‘Facet publishing’ is a division of
(1) American Library Association
(2) Canadian Library Association
(3) Chartered Institute of Library and Information Professionals
(4) International Federation of Library Associations
Answer: (3)

16. Who differentiated information and knowledge in the following way?
“Information is piecemeal, fragmented, particular; whereas knowledge is structural, coherent and universal”
(1) B.C. Brooks and N.J. Belkin
(3) F. Machlup and U. Mansfield
(2) S.G. Faibisoff and D.P. Ely
(4) J.H. Shera
Answer: (3)

17. Which of the following key teens of references assigned to National Knowledge Commission (NKC) constituted in June 2005 under the Chairmanship of Sam Pitroda for preparing a blue print to reform knowledge-related institutions and their infrastructure?

(a) Build Excellence in Education System and increase India’s competitive advantage in the field of knowledge.
(b) Establishment of one “Knowledge Pool” (KP) in each state capital and to check the drop-out rate of school going children in a acquiring knowledge.
(c) Promote creation of knowledge in S & T Labs and improve management of institutions engaged in IPR activities.
(d) Promote knowledge applications in Agriculture and Industry and use of knowledge capabilities in making Government effective, transparent, and accountable.

Codes:
(1) (b), (c) and (d) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (3)

18. In which of the following places the zonal offices of RRRLF are located?
(a) Delhi
(b) Trivendrum
(c) Mumbai
(d) Hyderabad

Codes:
(1) (a) and (d) are correct.
(2) (a) and (c) are correct.
(3) (b) and (d) are correct.
(4) (b) and (c) are correct.
Answer: (2)

19. Which of the following can be used to measure the research output of an individual?
(a) h-index
(b) benchmark
(c) g-index
(d) Bookmarks

Codes
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (a) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (3)

20. Identify from the following the Silver Halide process used in reprography:
(a) Exposure
(b) Miniature
(c) Developing
(d) Rinsing

Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (d), (b) and (c) are correct.
Answer: (3)

21. Identify the type of `metadata’ held by D space for archiving contents:
(a) Descriptive
(b) Configured
(c) Structural
(d) Administrative

Codes:
(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (b), (c), (d) are correct.
(3) (a), (b), (d) are correct.
(4) (a), (c), (d) are correct.
Answer: (4)

22. Which of the following are ‘Special Auxiliary Subdivisions’ of UDC?
(a) Apostrophe
(b) Sub-grouping
(c) Colon
(d) Point-naught

Codes:
(1) (a) and (d) are correct.
(2) (a) and (b) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (1)

23. What are the constituent elements of Simon’s Flow Chart that are the components of management system?
(a) Planning
(b) Staffing
(c) Motivating
(d) Innovating

Codes:
(1) (a), (b) and’ (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (d), (b) and (c) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (1)

24. Which of the following are the characteristics of not-for-profit organizations according to Edward G. Evans?
(a) Financial sources derived from outside funding sources rather than from sales of service.
(b) Have clear indicator of effect i.e. profit or loss.
(c) Organizations are public rather than private.
(d) Funding preferences for collaborative projects.

Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (2)

25. Which of the following are the criteria for defined open standard in W3C (2006)?
(a) Transparency and Impartiality
(b) Maintenance and Relevance
(c) Availability and Openness
(d) Security and Preservation

Codes:
(1) (a), (b), (d) are correct.
(2) (b), (c), (d) are correct.
(3) (a), (c), (d) are correct.
(4) (a), (b), (c) are correct.
Answer: (4)

Also Read

Views: 438