UGC NET Solved Question Paper-II [January 2017] Library and Information Science [Que. 26 to Que. 50]

UGC NET Exam Date: 22nd January, 2017 [Que. 26 to Que. 50]

UGC NET Paper-II Solved Question Paper-January 2017

26. A Blog usually provides
(a) A commentary on a particular subject.
(b) A personal online diary.
(c) An online brand advertising of a particular individual or company.
(d) An exclusive pre-paid publishing tool and non-instructional and non-illustrative resource for the scribes.

Codes:
(1) (a), (c) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (3)

 27. Which of the following are pillars of information literacy according to SCONUL seven pillars of information literacy?
(a) Find
(b) Gather
(c) Identify
(d) Manage

Codes:
(1) (a), (b) and (c) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (2)

 28. Identify from the following, the digital library projects were implemented by C-DAC (Agency) Noida:
(a) Creation of Vidwan database
(b) Print your own book — Mobile Digital Library
(c) Creation of Shodhsindhu
(d) Creation of Digital Library of Books in President House

Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (c) and (d) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.
Answer: (4)

29. Which of the following are the objectives of RRRLF?
(a) To act as referral centre
(b) To act as clearing house
(c) To promote reading habit
(d) To promote library movement

Codes:
(1) (a), (b) are correct.
(2) (b), (c) are correct.
(3) (a), (d) are correct.
(4) (c), (d) are correct.
Answer: (Wrong Question)
Proper answer will be (b), (d) are correct. 

30. Identify the sequence of the ‘title’ and ‘statement of responsibility’ area from the following:
(a) Title proper
(b) Parallel title
(c) General Material Designation (GMD)
(d) Statement of responsibility

Codes:
(1) (a), (c), (b) and (d)
(2) (c), (b), (a) and (d)
(3) (d), (c), (b) and (a)
(4) (b), (a), (c) and (d)
Answer: (1)

31. Arrange the following according to their year of origin/publication:
(a) Cause and effect diagram
(b) MBO
(c) Pareto Principle
(d) POSDCORB

Codes:
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (c), (d), (a)
(3) (c), (d), (a), (b)
(4) (d), (a), (b), (c)
Answer: (3)

32. Arrange the following Public Libraries Acts’ according to their year of enactment
(a) Gujarat Public Libraries Act.
(b) Chhattisgarh Public Libraries Act.
(c) Goa Public Libraries Act.
(d) Rajasthan Public Libraries Act.

Codes:
(1) (a), (c), (b), (d)
(2) (d), (b), (a), (c)
(3) (c), (a), (d), (b)
(4) (d);(b), (c), (a)
Answer: (3)

33. Match the following:

List — I List—II
a. Sample i. Height, weight
b. Variable ii. Cluster
c. Range iii. Square root of variance
d. Standard deviation iv. Difference in score distribution

Codes:

  a b c d
(1) iv ii i iii
(2) ii iv i iii
(3) iii ii iv i
(4) i ii iii iv

Answer: (2)

34. Match the following:

List — I List — II
a. Basic Research i. Problem of gaps in periodical collection in J.N.U. Library
b. Applied Research ii. Use of measurement technique in Library Science
c. Action Research iii. Use of Library in public schools in Delhi
d. Survey Research iv. Five laws of Library

Codes:

  a b c d
(1) iv ii i iii
(2) ii iv i iii
(3) iii ii iv i
(4) i ii iii iv

Answer: (1)

35. Match the following States with their corresponding E-Government initiatives:

List — I List — II
a. Kerala i. Akshaya
b. M.P. (Dhar) ii. Banglar Mukh
c. Maharashtra iii. Gyandoot
d. West Bengal iv. Information Junction

Codes:

  a b c d
(1) i iii iv ii
(2) ii i iii iv
(3) iv iii ii i
(4) iii ii iv i

Answer: (1)

36. Match the following:

List — I List —II
a. Web of Science i. Chemical Abstract Service (CAS)
b. Web Junction ii. Elsevier
c. Scopus iii. OCLC
d. SciFinder iv. Thomas Reuters

Codes:

  a b c d
(1) ii iii i iv
(2) iv i iii ii
(3) iii iv ii i
(4) iv iii ii i

Answer: (4)

37. Match the following:

List — I List -II
a. ABCD i. Georgia (USA)
b. KOHA ii. New Zealand
c. Weblis iii. Brazil
d. Evergreen iv. Poland

Codes:

  a b c d
(1) iii ii iv i
(2) iv ii i iii
(3) iii iv i ii
(4) i ii iv iii

Answer: (1)

 38. Match the following:

List — I List — II
a. Library Finance i. Regular Grant
b. Non-plan Grant ii. Funds given for building, Infrastructure & Machinery
c. Non-Recurring Grant iii. Sources of Income and Expenditure
d. Plan Grant iv. Funds given for project under annual / 5 year plan

Codes:

  a b c d
(1) ii iii i iv
(2) i iv iii ii
(3) iii i ii iv
(4) ii i iv iii

Answer: (3)

 39. Match the following Main Entry fields with their corresponding tag as are given numbers in MARC 21:

List — I List — II
a. 100 i. Main Entry — Uniform Title
b. 110 ii. Main Entry — Meeting Name
c. 111 iii. Main Entry — Personal Name
d. 130 iv. Main Entry — Corporate Name

Codes:

  a b c d
(1) iii iv ii i
(2) iv iii ii i
(3) i iii iv ii
(4) ii iv i iii

Answer: (1)

40. Assertion (A): There is a connection between the concept of uncertainty and relevance in IR.

Reason (R): In IR both uncertainty and relevance are totally ruled out as part of query document matching.

Codes
(1) (A) is true; but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

41. Assertion (A): Electronic indexing and abstracting services are not advantageous over print.
Reason (R): Electronic indexes work on much the same principles as print.

Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are false.
(4) Both (A) and (R) are true.
Answer: (2)

 42. Assertion (A): The efforts of contemporary libraries in using static A-Z lists (as a part of their ERM system) to facilitate access for users who wanted to limit their searches to e-content has failed to yield results.

Reason (R): Such lists maintained locally are, by necessity, more detailed and elaborate, as increase of titles made the maintenance of such lists more labour intensive and complicated.

Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

 43. Assertion (A): Libraries contribute to capacity building, which is essential to community development.

Reason (R): Library programmes and services can influence a person’s desire for life-long learning, which is an important component of capacity building.

Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false
(2) (A) is false, but (R) is true
(3) Both (A) and (R) are true
(4) Both (A) and (R) are false
Answer: (3)

 44. Assertion (A): A collaborative culture is an important condition for knowledge transfer between individuals.

Reason (R): Knowledge transfer do not require individuals to come together to interact, exchange, and share ideas and knowledge with one another.

Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false
(2) (A) is false, but (R) is true
(3) Both (A) and (R) are true
(4) Both (A) and (R) are false
Answer: (1)

 45. Assertion (A): Right to Information Act in India mandates timely response to citizen requests for information sought.

Reason (R): The basic object of the Right to Information Act is to empower the citizens, promote transparency and accountability.

Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false
(2) (A) is false, but (R) is true
(3) Both (A) and (R) are true
(4) Both (A) and (R) are false
Answer: (3)

 Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage. (Question Nos. 46 — 50)

The idea and phrase “serious leisure’ comes from Stebbins’ interviewees, who used the word “serious” to underline the extent of their passion for a favourite leisure activity. In this case, the term embodies positive qualities such as importance and sincerity, rather than negative traits such as gravity or anxiety. Whereas casual leisure supplies pleasure, and project-base leisure delivers a temporary reward, serious leisure generates deep and enduring sensations of fulfillment.

There are six defining characteristics to all serious leisure. First, there is the occasional need to persevere, as when mountain climbers push through exhaustion to reach a peak. Second, is that of finding a leisure career in the activity, with turning points and a sense of advancement. Third, serious leisure takes significant personal effort based on specially acquired knowledge, training, experience, or skill. In this quality, serious leisure is the opposite of its casual counterpart, which requires no expertise. Fourth, there are eight durable benefits or outcomes to serious leisure: self-actualization, self-enrichment, self-expression, regeneration or renewal of self, feelings of accomplishment, enhancement of self-image, social interaction and belongingness, and lasting physical products of the activity. Fifth, serious leisure participants tend to identify strongly with their chosen pursuits, and may be quick to assert their affiliation. Sixth, a unique ethos, or spirit of the community, exists around each serious leisure activity.

There are three main types of serious leisure: amateurism, volunteering, and hobbies. Amateurs operate in the fields of art, science, sport, and entertainment.

 46. One of the six defining characteristics of serious leisure is
(1) Amateurism
(2) Requires no expertise
(3) Pleasure
(4) Spirit of the community
Answer: (4)

 47. One of the three main types of serious leisure is
(1) Hobbies
(2) Sport
(3) Entertainment
(4) Art
Answer: (1)

48. Which is not one of the eight durable benefits of serious leisure?
(1) Self-expression
(2) Renewal of self
(3) Social interaction
(4) Unique ethos
Answer: (4)

49. The word ‘serious’ is the phrase ‘serious leisure’ expresses the idea of
(1) Gravity
(2) Anxiety
(3) Sincerity
(4) Pleasure sensations
Answer: (3)

50. A temporary reward comes from
(1) Casual leisure
(2) Project-based leisure
(3) Serious leisure
(4) Enduring sensations of fulfillment
Answer: (2)

Also Read

Views: 1023