UGC NET August 2016 Solved Question Paper-II [PDF] in Library and Information Science [Que.25-50]

UGC NET August 2016 Solved Question Paper-II in Library and Information

This is the  NTA UGC NET 2016 Library and Information Science (LIS) Examination paper-II which was re-conducted in certain centres on 28th August, 2016. Following are the Question and Answer of the UGC NET 2016 exam paper-2 with answers. The Solution of this paper Prepared by using as per the answer keys released by UGC.

UGC NET August 2016 Solved Question Paper-II

Question Paper-II [Que. 26 to 50]

26. Identify the central leadership competencies/meta-competencies as defined by Ammons Stephens.
(a) Cognitive ability
(b) Vision
(c) Managerial effectiveness
(d) Writing skills

Codes:
(A) (a), (c) & (d) are correct.
(B) (b), (c) & (d) are correct.
(C) (a), (b) & (d) are correct.
(D) (a), (b) & (c) are correct.
Answer: (D) (a), (b) & (c) are correct.

27. Identify the image File Format for digital libraries given below:
(a) .wav
(b) .fla
(c) .tif
(d) .spf

Codes:
(A) (a) & (d) are correct.
(B) (c) & (d) are correct.
(C) (b) & (d) are correct.
(D) (a) & (b) are correct.
Answer: (B) (c) & (d) are correct.

28. Identify the web 2.0 features from the list given below:
(a) Blogs
(b) Folksonomy
(c) Semantic web
(d) Netvibes

Codes:
(A) (a) & (b) are correct.
(B) (a) & (c) are correct.
(C) (b) & (c) are correct.
(D) (a) & (d) are correct.
Answer: (A) (a) & (b) are correct.

29. Webcasting is concerned with ………………
(a) Distribution of multiple content sources to many viewers/listeners at one go.
(b) A media representation distributed over internet using streaming media technology.
(c) Distributed-live or on demand.
(d) The customised service automatically downloaded on customers’ personal computers.

Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (a), (b) and (d) are correct.
(C) (a), (c) and (d) are correct.
(D) (b), (c) and (d) are correct.
Answer: (D) (b), (c) and (d) are correct.

30. Arrange the following knowledge classification schemes in their chronological order:
(a) Compte’s classification
(b) Baconian classification
(c) Kant’s classification
(d) Spencer’s classification

Codes:
(A) (b), (c), (a) and (d)
(B) (b), (a), (d) and (c)
(C) (c), (a), (d) and (b)
(D) (c), (d), (a) and (b)
Answer: (A) (b), (c), (a) and (d)

31. Identify the correct sequence of the emergence of the following storage media.
(A) Paper, Micro card, Magnetic tape, Clay tablet.
(B) Magnetic tape, Clay tablet, Paper, Micro card.
(C) Clay tablet, Paper, Micro card, Magnetic tape.
(D) Micro card, Magnetic tape, Clay tablet, paper.
Answer: (C) Clay tablet, Paper, Micro card, Magnetic tape.

32. Identify the correct sequence of the following steps involved in translation of a document from natural language into classifications language as propounded by SR Ranganathan, under Postulational approach.
(a) Analyzed title
(b) Title in standard terms
(c) Expressive title
(d) Class number

Codes:
(A) (c), (a), (b) and (d)
(B) (b), (a), (c) and (d)
(C) (c), (a), (d) and (b)
(D) (c), (b), (a) and (d)
Answer: (A) (c), (a), (b) and (d)

33. Arrange the following steps of “The Big 6 model of Information problem solving” as enunciated by Eisenberg and Berkowitz.
(a) Information Seeking strategies
(b) Task Definition
(c) Synthesis
(d) Use of Information

Codes:
(A) (b), (c), (a) and (d)
(B) (b), (a), (d) and (c)
(C) (d), (a), (b) and (c)
(D) (d), (b), (c) and (a)
Answer: (B) (b), (a), (d) and (c)

34. Match the following:
List – I                                      List – II
(a) J.D. Brown                          (i) Cannons of Classification
(b) E.C. Richardson                   (ii) Literary Warrant
(c) E.W. Hulme                         (iii) Subject Classification
(d) W.C. Berwick Sayers            (iv) Criteria of Classification

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (iii) (ii) (i)
(B) (iii) (iv) (i) (ii)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (D) (iii) (iv) (ii) (i)

35. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) Earnest Cushing Richardson                       (i) 1851 – 1931
(b) Melville Louis Kossuth Dewey                    (ii) 1892 – 1972
(c) Henry Evelyn Bliss                                    (iii) 1870 – 1955
(d) Shiyali Ramamrita Ranganathan                (iv) 1860 – 1939

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (iv) (ii)
(B) (iv) (i) (iii) (ii)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (B) (iv) (i) (iii) (ii)

36. Match the following:
List – I                   List – II
(Term) (Meaning)
(a) Homograph       (i) Exactly or nearly the same as another word or phrase in the same language.
(b) Synonym          (ii) Capacity for a sign to have multiple meaning.
(c) Polysemy         (iii) Study of terms and their use.
(d) Terminology     (iv) Shares same written form as another word but has a different meaning.

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (i) (ii) (iii)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (ii) (iv) (i) (iii)
(D) (iii) (i) (iv) (ii)
Answer: (A) (iv) (i) (ii) (iii)

37. Match the following:
List – I                          List – II
(a) Facebook                (i) Larry page and Surgey Bin
(b) Twitter                   (ii) Tim Berner Lee
(c) www                     (iii) Jack Dorsey
(d) Google                 (iv) Mark Zuckerberg

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iv) (iii)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (ii) (iv) (iii) (i)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)
Answer: (B) (iv) (iii) (ii) (i)

38. Match the following:
List – I                           List – II
(a) Vidyanidhi                (i) Institutional Repository
(b) TKDL                      (ii) Electronic Theses and Dissertations
(c) DOAJ                      (iii) Digital Library Journals Directory
(d) E-Prints@IISC        (iv) Digital Archive

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iv) (iii) (i)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (i) (ii) (iv) (iii)
Answer: (A) (ii) (iv) (iii) (i)

39. Match the following:
List – I List – II
(a) Cafeteria Style                          (i) Bipolar rating scale
(b) Likert Type                               (ii) Allows to check the best situation out of many
(c) Semantic Differential Scale         (iii) Ordered set of categories
(d) Matrix Question Style                (iv) Set of many rating questions to be responded on same response set of categories.

Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (i) (iv)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (i) (ii) (iv) (iii)
(D) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer: (A) (ii) (iii) (i) (iv)

40. Assertion (A): Library consortia are just to procure the electronic resources at best price.
Reason (R): A Library consortium is to coordinate activities, share resources, combine expertise, not just procurement of e-resources. UGC INFONET in India can be taken as an example.

Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) (R) is true and (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C) (R) is true and (A) is false.

41. Assertion (A): Machine translation is not a fully dependable service.
Reason (R): The semantics of language are encoded in algorithms.

Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C) Both (A) and (R) are true.

42. Assertion (A): The importance of classification for organization of knowledge will continue to persist.
Reason (R): In the electronic era classification have become redundant.

Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (R) is true, but (A) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A) (A) is true, but (R) is false.

43. Assertion (A): Name of the libraries can claim self-sufficient with respect to their holdings due to spiralling cost of publications.
Reason (R): Spiralling cost of publications and publication deluge still made inter library loan, a necessity for the libraries in the contemporary information age.

Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A) Both (A) and (R) are true.

44. Assertion (A): The Post Office Protocol (POP) is the main internet standard for Electronic Mail Transmission.
Reason (R): The Post Office Protocol (POP) is a protocol used by local e-mail clients to retrieve email from a remote server over TCP/IP connection.

Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D) (A) is false, but (R) is true.

45. Assertion (A): Boolean Operators using AND, OR, NOT are mostly used in online information Retrieval Systems.
Reason (R): The new age of search engines such as Google do not have the provision for Boolean Search.

Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (R) is true, but (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B) (A) is true, but (R) is false.

Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage (Question Nos. 46-50)
Sonification and visualization by sound, has been studied widely for decades and it has also been applied in software for blind people. The aim is to display, for example, graphics, line graphs or even pictures using non-speech sound. By altering the various attributes of sound, for example pitch, volume and waveform, the sound is changed according to its visual counterpart. In the Sound-View application a colored surface could be explored with a pointing device. The idea was that the characteristics of colors, hue, saturation and brightness were mapped into sounds.
In 10 years, over 400 audio games have been developed, which is very small as compared to video games. Researchers could have an important role to play in that expansion process, by contributing to develop innovative features like a more pleasant audio rendering, by projecting audio games in a futuristic point of view by using uncommon technology like GPS for instance and by participate in the elaboration of games which can interest both visually and visually impaired community.
Current audio games can be studied with three dependency factors (A) dependency on verbal information, (B) dependency on interaction mechanisms based on timing and (C) dependency on the interaction mechanisms of exploration.
Action games directly refer to games coming from and inspired by arcade games and require a good dexterity of the player. One example of such games is “Tampokme” is such an accessible audio game.

46. Visualization by sound has been used…………….
(A) In software
(B) To display graphics and line graphs through speech
(C) To alter pitch to volume to waveform
(D) To explore color surface
Answer: (A) In software

47. Development of audio games has ……………..
(A) Been as large as video games
(B) No role for researchers
(C) No scope for future development
(D) Scope for use of GPS
Answer: (D) Scope for use of GPS

48. Which of the following is not a dependency factor for studying audio games?
(A) Verbal information
(B) Interaction mechanisms of timing
(C) Interaction mechanisms of exploration
(D) Written information
Answer: (D) Written information

49. Some of the attributes of sound used in sonification are………….
(A) Pitch and hue
(B) Saturation and brightness
(C) Volume and waveform
(D) Surface and pointing device
Answer: (C) Volume and waveform

50. Action games are derived from and inspired by…………….
(A) Tampokme
(B) Uncommon technology
(C) Arcade games
(D) Audio feedback
Answer: (C) Arcade games

Also Read:


Join : Telegram

Visits: 340

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *