UGC NET Solved Question Paper-III July, 2016 [PDF] in Library and Information Science [Que.51-75]

UGC NET July 2016 Solved Question Paper-III in Library and Information

This is the NTA UGC NET 2016 Library and Information Science (LIS) Examination paper-III which was re-conducted in certain centres on 10th July, 2016. Following are the Question and Answer of the UGC NET 2016 exam paper-3 with answers. The Solution of this paper Prepared by using as per the answer keys released by UGC.

UGC NET July 2016 Solved Question Paper-III

Question Paper-III [Que. 26 to 50]
51. Match the following:
List – I                   List – II
a. Histogram          i. Signs and symbols
b. Bar Charts          ii. Data in Circle
c. Pie Chart            iii. Length of the bar
d. Pictogram          iv. Frequency distribution

Codes:
.           a          b          c          d
(1)        iv         iii         ii          i
(2)        iii         iv         ii          i
(3)        i           iii         ii          iv
(4)        ii          i           iii         iv
Answer: (1)

52. Match the following:
List – I                        List – II
a. Facebook                i. Video Networking site
b. Research Gate        ii. Social Networking site
c. Oovoo                    iii. Academic Networking site
d. Flickr                    iv. Photo Networking site

Codes:
.           a          b          c          d
(1)        i          iii         ii          iv
(2)        iv         i           ii          ii
(3)        ii         iii         i           iv
(4)        iii        iv         i           ii

Answer: (3)        ii          iii         i           iv

53. Match the following:
List – I                                 List – II
a. Qualitative research           i. Studies different units or culture or social groups
b. Quantitative research        ii. Describes reality as experienced by groups, communities, individuals, etc
c. Longitudinal research       iii. Employs measurement and statistical analysis
d. Comparative research      iv. Study of the problem or phenomenon over a period of time

Codes:
.           a          b          c          d
(1)        i           iv         iii         ii
(2)        ii          iii         iv         i
(3)        iii         ii          i           iv
(4)        iv         i           ii          iii
Answer: (2)        ii          iii         iv         i

54. Match the following
List – I                                 List – II
a. Ezproxy                           i. A community awareness Programme
b. Greek the Library            ii. Access and authentification software
c. Outside the box              iii Online learning place for libraries
d. Web junction                 iv. Library focussed community entertainment initiative

Codes:
.         a          b          c          d
(1)        ii          i           iv         iii
(2)        ii          i           iii         iv
(3)        iv         iii         ii          i
(4)        iii         i           iv         ii
Answer: (1)        ii          i           iv         iii

55. Match the following:
List – I                                  List – II
a. Bhuvan3D                        i. Operating System
b. Ubuntu                            ii. ERMS
c. Urkund                            iii. Geoportal
d. CORAL                           iv. Anti-plagiarism software

Codes:
.          a          b          c          d
(1)        i           iv         iii         ii
(2)        iv         ii          i           iii
(3)        iii         i           iv         ii
(4)        iii         iv         ii          i
Answer: (3)        iii         i           iv         ii

UGC NET Paper-I PDF & Solved Question papers

56. Match the following
List – I (Examples)                                                List – II (Type of Relation)
a. Relation between Political science with history       i. Influencing
b. Geopolitics                                                        ii. Intra-array general relation
c. Medical Jurisprudence                                        iii. Bias
d. Chemical relation between silver and gold           iv. General

Codes:
.           a          b          c          d
(1)        ii          iii         iv         i
(2)        i           iv         ii          iii
(3)        iv         i           iii         ii
(4)        iv         i           ii          iii
Answer: (3)        iv         i           iii         ii

57, Match the following:
List – I List – II
a. Super-imposition Device                        i. Treatment of eye disease in children
b. Subject Device                                     ii. Use of ‘1’ for Unity, God, World
c. Systems & Specials                              iii. Agricultural countries
d. Mnemonic Device                               iv. British-India

Codes:
.           a          b          c          d
(1)        iv         iii         i           ii
(2)        iv         iii         ii          i
(3)        ii          iii         i           iv
(4)        i           iv         ii          iii
Answer: (1)        iv         iii         i           ii

58. Match the following:
List – I                                                          List – II
a. Abstractor                                                i. Credible Authors and Publishers
b. Classifier                                                  ii. Strong subject base and command over language
c. Reference Librarian                                   iii. Thought contents of documents
d. Collection Development Manager                iv. Inquisitive and good psychologists

Codes:

.            a          b          c          d

(1)        ii          iv         i           iii

(2)        ii          iii         iv         i

(3)        iii         ii          iv         i

(4)        iv         ii          iii         i

Answer: (2)        ii          iii         iv         i

59. Match the following:
List – I                                               List – II
a. Greenpilot                                    i. Library of Congress
b. Kalasampada                                ii. Indira Gandhi National Centre for Arts
c. Gallica                                         iii. German National Library of Medicine
d. SACO                                          iv. Bibliotheque Nationale de France

Codes:

.          a          b          c          d

(1)        i           ii          iii         iv

(2)        ii          iv         i           iii

(3)        iii         ii          i           iv

(4)        iii         ii          iv         i

Answer: (4)        iii         ii          iv         i

60. Assertion (A): In recent time, it is easier to copy and paste the contents from a digital document for which people knowingly avoid to credit the source. Hence, increased access to digital documents has provided a means for increase of plagiarism.
Reason (R): Software-assisted detection tools like iThenticate, Turnitin, etc. Now allow vast collections of online documents to be compared to each other making successful detection of plagiarism.

Codes:
(1) Both (A) and (R) are false.
(2) (A) is true, but (R) is false.
(3) (R) is true, but (A) is false.
(4) Both (A) and (R) are true.
Answer: (4) Both (A) and (R) are true.

61. Assertion (A): Maximum use of library resources is the motto of the library.
Reason (R): It satisfies the fifth law of library science.

Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (3) (A) is true, but (R) is false.

62. Assertion (A): Not all bibliographic records require a uniform title.
Reason (R): Most published works are published only once and are never republished and translated.

Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (1) Both (A) and (R) are true.

63. Assertion (A): A controlled vocabulary may take some form of classification scheme.
Reason (R): In a controlled vocabulary semantically related terms are not linked.

Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (3) (A) is true, but (R) is false.

64. Assertion (A): RDA replaces the General Material Designations (GMD).
Reason (R): The problem with the GMDs was inconsistent categorization.

Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) (A) is true, but (R) is false.
(3) (A) is false, but (R) is true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1) Both (A) and (R) are true.

65. Assertion (A): Precision is the fraction of the documents retrieved that are relevant to the user’s information need.
Reason (R): In practical situations, recall and precision are always inversely related.

Codes:
(1) (A) is false, but (R) is true.
(2) (A) is true, but (R) is false.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer:(3) Both (A) and (R) are true.

66. Assertion (A): Dictionary catalogue is very easy to consult.
Reason (R): Dictionary catalogue consists of author and title entries only.

Codes:
(1) (A) is false, but (R) is true.
(2) (A) is true, but (R) is false.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (2) (A) is true, but (R) is false.

67. Assertion (A): Authority work deals with formulation and recording of authorised access Points.
Reason (R): Without authority control, the burden is placed on user.

Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (1) Both (A) and (R) are true.

68. Assertion (A): Google search is considered as the biggest threat to contemporary libraries.
Reason (R): Now-a-days, users taking help from Reference Librarian for factual queries has considerably decreased.

Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer:(4) (A) is false, but (R) is true.

69. Assertion (A): Commercial Library Management Softwares need to be discouraged in libraries to make the contemporary librarians free from the dictate of commercial vendors.
Reason (R): Open Source Softwares (OSS) are more flexible and are free from much recurring expenditure and wider user base of OSS helps in problem solving better.

Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (1) Both (A) and (R) are true.

70. Assertion (A): Online survey tools such as Survey Monkey and Question Pro have made data collection, analysis and result extraction much easier and simpler.
Reason (R): Though these tools are being used widely without any doubt in recent time, but social research cannot rely always on the results from an online survey because of their inherent limitations.

Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (1) Both (A) and (R) are true.

71. Assertion (A): Technical writing, style manuals and citation standards are essential in structuring the research report.
Reason(R): The quality of research can be achieved only by standardizing the structure of a research report.

Codes:
(1) (A) is true and (R) is false.
(2) (A) is false and (R) is false.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1) (A) is true and (R) is false.

72. Assertion (A): Total quality in organization usually depends upon the skill and competency of library staff.
Reason (R): Quality management is an information-based management system where professional education alone helps the employee to take decisions judiciously.

Codes:
(1) (A) is false, but (R) is true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3) (A) is true, but (R) is false.

73. Assertion (A): Libraries must have a well defined collection development policy to make their collection balanced, rational and user-friendly.
Reason (R): Exponential growth of e-resources, their spiralling cost and decreasing budget of libraries have made consortium based system imminent.

Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer:(1) Both (A) and (R) are true.

74. Assertion (A): There are no problems in a retrieval system in which indexers use natural language terms to describe subject matter.
Reason (R): The complete text of a document may be stored in a machine readable form.

Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (4) (A) is false, but (R) is true.

75. Assertion (A): There is no distinction between needs and demands for information services.
Reason (R): In many situation, the non-active users of a given information service may greatly outnumber the active users.

Codes:
(1) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false and (R) is true.

Answer:(4) (A) is false and (R) is true.


Join : Telegram

Views: 532

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *