UGC NET Solved Question Paper-III July, 2016 [PDF] in Library and Information Science [Que.1-25]

UGC NET July 2016 Solved Question Paper-III in Library and Information

This is the  NTA UGC NET 2016 Library and Information Science (LIS) Examination paper-III which was re-conducted in certain centres on 10th July, 2016. Following are the Question and Answer of the UGC NET 2016 exam paper-3 with answers. The Solution of this paper Prepared by using as per the answer keys released by UGC.

UGC NET July 2016 Solved Question Paper-III

Question Paper-III [Que. 1 to 25]

1. Which law of the Library Science, as enunciated by Dr. Ranganathan, covered the words children, blind and the crippled, artisans, neo-literates, farmers, factory workers, and many more under the ambience of Public Library Service?
(1) First Law
(2) Second Law
(3) Fourth Law
(4) Fifth Law
Answer: (2) Second Law

2. Chapter – 9 of AACR-2 has changed its name in AACR 2R 2002, Identify the changed name.
(1) Computer Files
(2) Electronic Resources
(3) Machine Readable Data Files
(4) Computer Resources
Answer: (2) Electronic Resources

3. Which of the following Associations had suggested that, for every 3000 persons there should be one public library and India with 1.2 billion population requires 3,30,000 libraries?
(1) IASLIC
(2) IFLA
(3) ALA
(4) ASLIB
Answer: (2)IFLA

4. Who, among the following, had visualized the establishment of Village Knowledge Centres (VKCs) in 2.3 lakh Panchayats to empower the villagers with knowledge?
(1) Jawaharlal Nehru
(2) Dr. S.R. Ranganathan
(3) Dr. Abdul Kalam
(4) C.V. Raman
Answer: (3) Dr. Abdul Kalam

5. In 1930, who theorized that reference work may be conservative, moderate and liberal?
(1) James I. Wyer
(2) William A. Katz
(3) S.R. Ranganathan
(4) S. Rothestein
Answer: (1) James I. Wyer

UGC NET Paper-I PDF & Solved Question papers

6. The term ‘Exponential Growth’ refers to
(1) Linear Growth
(2) Normal mode of distribution
(3) Geometric Progression
(4) Arithmetic Progression
Answer: (3) Geometric Progression

7. Which of the following sections of the ‘Right to Information Act’, 2005 (India) grants exemption from disclosure of information?
(1) Section – 5(2)
(2) Section – 6
(3) Section – 8
(4) Section – 11
Answer: (3) Section – 8

8. The World Digital Library (WDL) is an international collaboration led by
(1) IFLA, with support of Library of Congress
(2) CILIP, with support of UNESCO
(3) CILIP, with support of IFLA
(4) Library of Congress, with support of UNESCO
Answer: (4) Library of Congress, with support of UNESCO

9. Which of the following is the first book authored by S.R. Ranganathan?
(1) Library Manual
(2) Five laws of Library Science
(3) Prolegomena to Library Classification
(4) Colon Classification
Answer: (2) Five laws of Library Science

10. Journalseek is an:
(1) Online database covering academic journals articles
(2) Online database covering abstracts
(3) Online database of freely available journal information
(4) Subscription agent for freely available journals
Answer: (3) Online database of freely available journal information

11. Which of the following type of publication is/are included in the INB?
(1) Guides to Textbooks
(2) Maps
(3) The first issue of a periodical
(4) Back volumes of periodicals
Answer: (3) The first issue of a periodical

12. Who has been referred as ‘First Grammarian of library classification’?
(1) S.R. Ranganathan
(2) E.W. Hulme
(3) Melvil Dewey
(4) W.C.B. Sayers
Answer: (4) W.C.B. Sayers

13. 760 tag in MARC format marks
(1) The Edition
(2) The Publication Information
(3) Main Series Entry
(4) A Topical Subject Heading
Answer: (3) Main Series Entry

14. The ’12 Rules for Relational Database’ were given by
(1) Edgar F. Codd
(2) Larvy Page
(3) J. Bill Gates
(4) Linus Tolward
Answer: (1) Edgar F. Codd

15. Which among the following is free Audio Book Site?
(1) Ebrary
(2) Virtua
(3) Google Books
(4) Librivox
Answer: (4) Librivox

16. Bench marking, SWOT analysis and Environmental Scanning activities should occur continually and consistently in Library’s strategic planning process to ensure that
(1) The organisation is competitive and enabled to meet future needs as they occur.
(2) Not to modify or update mission statements of the organisation periodically.
(3) To keep the library stakeholders under cloud about the forward movement of the organisation.
(4) To derecognise the faster movement of technology.
Answer: (1) The organisation is competitive and enabled to meet future needs as they occur.

17. The term ‘Gang Plank’ is associated with — administrative principle.
(1) Remuneration
(2) Stability of Tenure
(3) Scalar Chain
(4) Division of Labour
Answer: (3) Scalar Chain

18. ‘Instagram’ is acquired by -.
(1) Whatsapp
(2) Yahoo
(3) Facebook
(4) Google
Answer: (3) Facebook

19. An e-resource consortium ‘CeRA’ is working in the field of
(1) Agriculture
(2) Astronomy
(3) Astrophysics
(4) Anthropology
Answer: (1) Agriculture

20. LOCKOSS (software), an international community initiative by
(1) MIT Library
(2) Stanford University
(3) University of Waikato
(4) University of Southampton
Answer: (2) Stanford University

2I. Identify the principal findings of Vilfredo Pareto study on application of ‘Pareto Chart’ in social research.
a. Small percentage of population accounted for a large proportion of wealth.
b. 80% of results are due 20% causes and 80% of the profit of an organisation came from 20% of its products.
c. Large percentage of population accounted for a small proportion of wealth.
d. 20% of causes are responsible for 80% of quality problems.

Codes:
(1) a, b and d are correct.
(2) a, b and c are correct.
(3) b, c and d are correct.
(4) a, c and d are correct.
Answer: (1) a, b and d are correct.

22. Which of the following important objectives included in 29 objectives laid down by RRRLF for its operation?
a. To promote library movement in the country.
b. To enunciate a national library policy and to work towards its adoption by the central and state governments.
c. To propagate the adoption of library legislation in the country.
d. To maintain a database of qualified librarians.

Codes:
(1) a, b and c arc correct.
(2) b, c and d are correct.
(3) a, c and d are correct.
(4) a, b and d are correct.
Answer: (1) (1) a, b and c arc correct.

23. Identify the key features of Emptying Digit from the following:
a. Helps in intrapolation between two consecutive ordinal numbers.
b. Deprives the preceding digit of its semantic value in a digit group.
c. Deprives the preceding digit of its semantic value in a digit group but does not retain the ordinal value allotted to it.
d. When it occurs as an initial digit, then it deems semantically poor digit.

Codes:
(1) a and c are correct.
(2) a and b are correct.
(3) a and d are correct.
(4) b and d are correct.
Answer: (2) a and b are correct.

24. Which of the following are not published by US National Library of Medicine?
a. eMedicine
b. Pubmeth
c. PubMed
d. Medline Plus

Codes:
(1) a and b are correct.
(2) a and d are correct.
(3) c and d are correct.
(4) b and d are correct.
Answer: (1) a and b are correct.

25. ‘E-Shodh Sindhu’ emerged by the merger of
a. INDEST
b. INFONET
c. NICNET
d. N-LIST

Codes:
(1) a, c, d are correct.
(2) a, b, c are correct.
(3) b, c, d are correct.
(4) a, b, d are correct.
Answer: (4) a, b, d are correct.

Also Read:


Join : Telegram

Views: 304

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *