UGC NET June 2020 Solved Question Paper- Library & Information Science [Que.76 to Que.90]

Question Paper June 2020-Que. 76 to Que. 90

UGC NET June 2020 Solved Question Paper- Library & Information Science

following are the solved question and Answers of the UGC NET June 2020 of subject Library & Information Science.
76. Arrange in sequence, the following major phases involved in a case study:
a) Diagnosis and identification of causal factors as a basis for developmental treatment
b) Recognition and determination of the status of the phenomenon
c) Collection of data, the examination of the given phenomenon
d) Application of remedial measures

A. d, a, b. c
B. b, c, a, d
C. a, d, c, b
D. c, b, d, a
Answer: B. b, c, a, d

77. The first public version of the content management system – ‘Ghost’ was released
with which one of the following names?
A. Content Pro
B. Typo3
C. Grav
D. Kerouac
Answer: D. Kerouac

78. Which of the following are components of the Knowledge Pentagon as defined by the National Knowledge Commission (2006-2009)?
a) Creation of knowledge
b) Knowledge Organization
c) Knowledge Management
d) Knowledge Application

A. (a) and (b) only
B. (b) and (c) only
C. (a) and (d) only
D. (a) and (c) only
Answer: C. (a) and (d) only

79. Arrange expert systems in their ascending order of development:
a) Mycin
b) ANSWER MAN C) DENDRAL
d) Journal Expert Selector
e) Prospector

A. d, a, b. e, c
B. b, c, a, d, e
C. a, d, c, b. e
D. c, a, e. b, d
Answer: D. c, a, e. b, d

80. Which one of the following measures the impact of scholarship and research through online interaction?
A. Scientometrics
B. Altmetrics
C. Bibliometrics
D. Librametrics
Answer: B. Altmetrics

81. Which of the following are suitable examples of laaS?
a) Eucalyptus
b) OpenNebula
c) FreshBooks
d) Microsoft Azure

A. (a) and (b) only
B. (b) and (c) only
C. (c) and (d) only
D. (a), (b) and (d) only
Answer: D. (a), (b) and (d) only

82. Which of the following are human sources of information?
a) Patent attorneys
b) Database Vendors
c) Library Consultants
d) Press and Media

A. (a) and (b) only
B. (b) and (c) only
C. (a) and (c) only
D. (a) and (d) only
Answer: C. (a) and (c) only

83. Match the following:

a) Joomla (i) Dries Buytaert
a) Drupal (ii) Hubert Burda media
b) Thunder (iii) Open Source Matters
c) Textpattern (iv) Dean Allen

A. (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii). (d)-(i)
B. (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i) (d)-(iii)
C. (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iv)
D. (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(iv). (d)-(ii)
Answer: C. (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iv)

84. Assertion (A): Data normalization is intended to allow better matching.
Reason (R): As users are always precise in the placement of such works as diacritics and commas.
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B. Both (A) and (R) are true and (R) is NOT the correct explanation of (A)
C. (A) is true but (R) is false
D. (A) is false but (R) is true
Answer: C. (A) is true but (R) is false

85. Assertion (A): The organizers of a public musical performance have to obtain
permission from the composer for the sound recording used.

Reason (R): It is necessary to obtain the licenses from each and every right owner in the sound recording prior to such a performance in public.
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B. Both (A) and (R) are true and (R) is NOT the correct explanation of (A)
C. (A) is true but (R) is false
D. (A) is false but (R) is true
Answer: A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

86. Who developed the ABX model of communication?
A. Dean C. Barnlund
B. Westley & MacLean
C. Shannon & Weaver
D. Theodore M. Newcomb
Answer: D Theodore M. Newcomb

87. The practice of giving employees a high degree of control over their work is often
considered as_.
A. Job Engineering
B. Job Enlargement
C. Job Enrichment
D. Job Rotation
Answer: C (Job Enrichment)
88. Assertion (A): Preparation of critical abstracts requires subject expertise and is a time-
consuming job.
Reason (R): In a critical abstract the abstractor includes his/her opinion and interpretations.
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B. Both (A) and (R) are true and (R) is NOT the correct explanation of (A)
C. (A) is true but (R) is false
D. (A) is false but (R) is true
Answer: A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

89. Arrange in sequence the following geographical their first publication.
a) The Statesman’s Yearbook and World Gazetteer,
b) The Imperial Gazetteer of India
c) Chamber’s World Gazetteer
d) Merriam-Webster’s Geographical Dictionary

A. d, a, b, c
B. b, d, c, a
C. a, d, c, b
D. c, b, d, a
Answer: B. b, d, c, a

90. Which one of the following is NOT a type of measurement scale?
A. Interval Scale
B. Nominal Scale
C. Ordinal Scale
D. Ratio Scale
Answer: None of the above

Also Read:

For Quick Updates & Alert Join our: Telegram Channel

Visits: 309

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *