Karnataka SET (KSET) Exam-2021 Solved Paper-Library & Information Science [Que. 61-70]

This is box title

Karnataka SET (KSET) 2021 Solved Question Paper- Library & Information Science

Following are the solved question and Answers of the Karnataka SET (KSET) 2021 of subject Library & Information Science.
Que No. 61 to Que. No.70 with Answer

61. Match the following
(a) Review of Literature –                       (i) LaTex
(b) Data Analysis –                                 (ii) IEEE
(c) Preparation of Research Report –       (iii) BIOSIS
(d) Bibliography –                                   (iv) R-Software

(A) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)
(B) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii)
(C) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)
(D) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)
Answer: (C) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)

62. Match the following:
(a) PEST –       (i) US of Navy and Lockheed Aircraft Corporation
(b) CPM –         (ii) Dupont Company
(c) PERT –       (iii) Albert Humphrey
(d) SWOT –     (iv) Francis Aguilar

(A) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)
(B) (a)-(iv), (b)-(ii), (c)-(i), (d)-(iii)
(C) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)
(D) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)
Answer: (B) (a)-(iv), (b)-(ii), (c)-(i), (d)-(iii)

63. Match the following:
(a) Chi square test of Independence –   (i) Diéerence of means among more than two groups
(b) ANOVA –                                       (ii) Connotative meaning of objects, events and concepts
(c) Lickert Scale –                               (iii) Relationship between two nominal variables
(d) Semantic diéerencial scale –           (iv) Measure of attitudes or opinions

(A) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)
(B) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii)
(C) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(ii)
(D) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)
Answer: (C) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(ii)

64. Match the following:
(a) New Genlib –          (i) NIC
(b) ALICE –                 (ii) Soft Link
(c) LIBSYS –               (iii) Verus Solution
(d) e-Granthalaya –     (iv) Infotech Consultant India

(A) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)
(B) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii)
(C) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)
(D) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)
Answer: answer options are wrongly prepared

  • New GenLib – Verus Solutions Pvt Ltd
  • ACLICE -Soft Link
  • LIBSYS – LibSys Corporation
  • e-Granthalaya -NIC

65. Match the following:
(a) Historical Method –          (i) Pure research
(b) Delphi Method –             (ii) Uses material evidence
(c) Survey Method –            (iii) Uses opinion of experts
(d) Basic Research –           (iv) Applied social research

(A) (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(iii), (d)-(ii)
(B) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)
(C) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)
(D) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)
Answer: (C) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)

66. Match the following:
(a) Vertical communication –             (i) Formal communication
(b) Horizontal communication –         (ii) Oral form of communication
(c) Face to face communication –      (iii) Top to bottom communication
(d) Addresses and speeches –           (iv) Communications between the sections of a library

(A) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)
(B) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)
(C) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)
(D) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)
Answer:(D) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)

67. Match the following:
(a) CDRI – (i) Goa
(b) CFTRI – (ii) Lucknow
(c) CLRI – (iii) Mysore
(d) NIO – (iv) Chennai

(A) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)
(B) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)
(C) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)
(D) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)
Answer: (D) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)

68. Match the following:
(a) METADEX –                                  (i) Travel Guide
(b) Lonely Planet India –                     (ii) Geographical source
(c) Who’s who in the 21st century –     (iii) Indexing service
(d) Karnataka Gazetteer –                   (iv) Biographical sources

(A) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)
(B) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)
(C) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(ii)
(D) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)
Answer: (C) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(ii)

69. Match the following IFLA Conferences with their Year of happening:
(a) Athens, Greece –        (i) 2016
(b) Columbia, Ohio –        (ii) 2018
(c) Kuala Lampur –          (iii) 2017
(d) Poland –                    (iv) 2019

(A) (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii)
(B) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)
(C) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(ii)
(D) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)
Answer: (A) (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii)

70. Match the following:
(a) Henri Fayol –              (i) Scientiêc Management School
(b) F. W. Taylor –            (ii) Human Behavioral School
(c) Simon –                     (iii) Classical Theory
(d) Elton Mayo –              (iv) Decision Theory School of Management

(A) (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(iii), (d)-(ii)
(B) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv)
(C) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(ii)
(D) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)
Answer: (C) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(ii)

Also Read:

  • Karnataka SET (KSET) 2021 Solved Paper-Library & Information Science [Que. 1-15]
  • Karnataka SET (KSET) 2021 Solved Paper-Library & Information Science [Que. 16-30]
  • Karnataka SET (KSET) 2021 Solved Paper-Library & Information Science [Que. 31-40]
  • Karnataka SET (KSET) 2021 Solved Paper-Library & Information Science [Que. 41-50]
  • Karnataka SET (KSET) 2021 Solved Paper-Library & Information Science [Que. 51-60]
  • Karnataka SET (KSET) 2021Solved Paper-Library & Information Science [Que. 61-70]

For Quick Updates & Alert Join our: Telegram Channel

Views: 206

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *