UGC NET July 2016 PDF Solved Question Paper-II in Library and Information Science [Que. 1-25]

UGC NET July 2016 Solved Question Paper-II in Library and Information

UGC NET July 2016 Solved Question Paper-II

Question Paper-II [Que. 1 to 25]

1. Who identified the eight central values of librarianship?
(A) Margaret Mann
(B) Michael Gorman
(C) David Hume
(D) S.R. Ranganathan
Answer: (B) Michael Gorman

2. Which of the following organization declared 17th May as “World Information Society Day”?
(A) IFLA
(B) World Summit on the Information Society (WSIS)
(C) World Health Organization (WHO)
(D) UNESCO
Answer: (B) World Summit on the Information Society (WSIS)

3. ‘Bibliographic Coupling’, was first advocated by
(A) B.K. Sen
(B) S.R. Ranganathan
(C) M.M. Kessler
(D) S.C. Bradford
Answer: (C) M.M. Kessler

4. By which mode ‘Management Science’ and ‘Research Methodology’ are formed?
(A) Agglomeration
(B) Fusion
(C) Cluster
(D) Distillation
Answer: (D) Distillation

5. ‘Prefix’ element of ISBN consists of — number of digits.
(A) 3
(B) 5
(C) 4
(D) 2
Answer: (A) 3

UGC NET Paper-I PDF & Solved Question papers

6. Who defined notation as shorthand sign?
(A) S.R. Ranganathan
(B) Benjamin A. Custer
(C) Immanuel Kant
(D) E.C. Richardson
Answer: (D) E.C. Richardson

7. Which of the search strategy is useful to increase recall output?
(A) Proximity operators
(B) Boolean operators “NOT”
(C) Truncation
(D) Boolean operators “AND”
Answer: (C) Truncation

8. The ‘Right to Information Bill’ was enacted by the parliament of India on
(A) 5th May 2005
(B) 15th June 2005
(C) 12th October 2005
(D) 22nd June 2005
Answer: (B) 15th June 2005

9. Who was the first Director of Raja Ram Mohan Roy Library Foundation?
(A) B.S. Kesvan
(B) D.R. Kalia
(C) B.P. Barua
(D) S. Bashruddin
Answer: (C) B.P. Barua

10. In Ranganathan’s terminology ‘Latent Facet’ is a
(A) Facet added at the end
(B) Hidden Facet
(C) Important Facet
(D) Current of all Facets
Answer: (B) Hidden Facet

11. ‘Transactional Model of Communication’ was suggested by
(A) Peter Drucker
(B) George Zipf
(C) Dean Barnlund
(D) A.C. Kessler
Answer: (C) Dean Barnlund

12. Research Methodology involving the construction of theory through analysis of data is known as
(A) Sampling Theory
(B) Grounded Theory
(C) Ideal Theory
(D) Basic Theory
Answer: (B) Grounded Theory

13. Chapter 12 of AACR-2 has changed its name in AACR-2R, 2002. Identify the changed name.
(A) Integrated Resources
(B) Continuing Resources
(C) Periodical Resources
(D) Online Resources
Answer: (B) Continuing Resources
14. Identify the persons who contributed to the development of TQM.
a. Philip B. Crosby
b. Kaoru Ishikawa
c. Joseph Juran
d. Michael Gorman

Codes:
(A) a, b, c are correct.
(B) b, c, d are correct.
(C) a, c, d are correct
(D) a, b, d are correct
Answer: (A) a, b, c are correct.

15. Identify the correct statements associated with Universal Decimal Classification Scheme
(UDC)
a. It is faceted classification scheme.
b. Paul Otlet and Henry La Fontaine are associated with it.
c. It has relative index.
d. It uses pure notation.

Codes:
(A) a, b are correct.
(B) b, c are correct.
(C) c, d are correct.
(D) a, d are correct.
Answer: (A) a, b are correct.

16. In which of the following studies, a researcher is required to examine some specific subpopulation, as they change time?
(A) Trend Study
(B) Cohort Study
(C) Cross Sectional Study
(D) Panel Studies
Answer: (B) Cohort Study

17. Which of the following are associated with UNESCO Programme?
a. General Information Programme (PGI)
b. World Scientific Information System (UNISIST)
c. Universal Availability of Publications (UAP)
d. International Standard Bibliographic Description (ISBD)

Codes:
(A) a, b are correct.
(B) a, c are correct.
(C) a, d are correct.
(D) b, c are correct.
Answer: (A) a, b are correct.

18. Collection development principles are given by:
a. C.A. Cutter
b. Melvil Dewey
c. S.R. Ranganathan
d. B.S. Kesvan

Codes:
(A) a, b are correct.
(B) b, c are correct.
(C) c, d are correct.
(D) b, d are correct.
Answer: (B) b, c are correct.

19. ‘Product lifecycle’ is helpful in:
a. deciding marketing strategies best fitted to particular stages in the development of service activities.
b. maintaining that all products or services follow distinctive pattern overtime.
c. dealing with the historical aspect of the product.
d. dealing with the stages of product life-cycle.

Codes:
(A) a, b, d are correct.
(B) a, b, c are correct.
(C) b, c, d are correct.
(D) a, c, d are correct.
Answer: (A) a, b, d are correct.

20. PMEST in colon classification of S.R. Ranganathan is
a. Decreasing order of concreteness
b. Decreasing order of association
c. Decreasing order of classification
d. Decreasing order of fundamental categories

(A) a, b are correct
(B) a, d are correct
(C) a, c are correct
(D) b, d are correct
Answer: (B) a, d are correct

21. Information under section 2(f) of the ‘Right to Information Act, 2005’ means any material in any form, thus include
a. Records, Documents, Memos, E-mails, Papers
b. Opinions, Advices, Press Releases, Circulars, Samples
c. Orders, Log books, Contracts, Reports
d. Book Chapters, Journal Articles, Sale Deeds, Reprints, Snapshots of Consort

Codes:
(A) a, c and d are correct.
(B) b, c and d are correct.
(C) a, b and d are correct.
(D) a, b and c are correct.
Answer: (D) a, b and c are correct.

22. The objectives of Metadata are:
a. Unique identification
b. Authentification of records
c. To eliminate the duplicate record.
d. To arrange the collection.

Codes:
(A) a and d are correct.
(B) a and b are correct.
(C) b and d are correct.
(D) a and c are correct.
Answer: (B) a and b are correct.

23. Identify the following Institutional Archives/Repositories available free:
a. Project MUSE
b. Web of Science
c. e-prints
d. Open DOAR
Codes:
(A) a and b are correct.
(B) b and d are correct.
(C) c and d are correct.
(D) a and c are correct.
Answer: (C) c and d are correct.

24. Identify the following basic steps as advocated by William Edwards for implementing
TQM:
a. Assessment of organisation’s culture and training process for the top management.
b. Formation of Quality Council.
c. Dissemination of information through established communication system and integration of TQM tools, techniques and training.
d. Filtering and censoring Information.

Codes:
(A) b, c and d are correct.
(B) a, b and c are correct.
(C) a, c and d are correct.
(D) a,b and d are correct.
Answer: (B) a, b and c are correct.

25. Identify the Audio File Format for Digital libraries:
a. .tif
b. .jfif
c. .aif
d. .ra

Codes:
(A) c and d are correct..
(B) b and d are correct.
(C) a and b are correct.
(D) b and c are correct.
Answer: (A) c and d are correct

Also Read:


Join : Telegram

Views: 280

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *