Maharashtra SET Exam (MH-SET)-2020 Solved Question Paper-Library & Information Science [Que.15-30]

MH-SET Question Paper 2020-Que. 15 to Que. 30

Maharashtra SET 2020 Solved Question Paper- Library & Information Science

Following are the solved question and Answers of the Maharashtra SET 2020 of subject Library & Information Science.

Que No. 16 to Que. No. 30 with Answer
16.Which of the following signify the concept of a user?
(a) Member
(b) Proprietor
(c) Customer
(d) Client

(A) (a), (b). and (c) are correct
(B) (a), (b), and (d) are correct
(C) (b). (c). and (d) are correct
(D) (a), (c), and (d) are correct
Answer: (D) (a), (c), and (d) are correct

17. Arrange the following concepts related with Information Literacy in logical order:
(a) Evaluate
(b) Identify
(c) Locate
(d) Effective use
(A) (b). (c), (a) and (d)
(B) (c). (a), (d) and (b)
(C) (c). (d), (b) and (a)
(D) (d). (a), (b) and (c)
Answer: (A) (b). (c), (a) and (d)

18. Arrange the following Library Networks in order of their establishment:
(a) BALNET
(b) INFLIBNET
(C) CALIBNET
(d) PUNENET

(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (b). (a), (c) and (d)
(C) (c). (b). (a) and (d)
(D) (b). (d). (c) and (a)
Answer: (D) (b). (d). (c) and (a)

19. Arrange the following ancient libraries in order of their origin with the help of codes given below:
(a) Library of Ashurbanipal
(b) Library of Celsus
(c) Library of Pergamum
(d) Villa of the Papyri

(A) (a), (c), (d) and (b)
(B) (b). (a), (c) and (d)
(C) (c), (b). (a) and (d)
(D) (b). (d). (c) and (a)
Answer: (A) (a), (c), (d) and (b)

20.Assertion (A): The profession of Library and Information Science is under tremendous pressure.
Reason (R): The application of various kinds of technologies in professional activities has widened.

(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are false
(D) Both (A) and (R) are true
Answer: (D) Both (A) and (R) are true

21. INFOMINE is a___________.
(A) Virtual Library of Internet Resources
(B) Search Engines
(C) Database
(D) Online Library Catalogue
Answer: (A) Virtual Library of Internet Resources

22.’Embase’ database provides information of __________.
(A) Biomedical Science
(B) Education Science
(C) Social Science
(D) English Literature
Answer: (A) Biomedical Science

23. JSTOR is an online system for archiving and accessing academic journals, books, and primary sources which is located in _.
(A) Germany
(B) UK
(C) USA
(D)Budapest
Answer: (C) USA

24. DOAJ is ____.
(A) Open access database
(B) Commercial database
(C) Citation database
(D) Numerical database
Answer: (A) Open access database

25. Which one of the following are correct?
(a) Tertiary sources – New Knowledge is first reported
(b) Primary sources – Don’t contain new information
(c) Reference sources – Don’t warrant continuous reading
(d) Secondary sources – Assist in locating primary sources

(A) (a) and (c) are correct
(B) (a) and (b) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (c) are correct
Answer: (C) (c) and (d) are correct

26. Arrange the following publications according to their year of first publications:
(a) Encyclopaedia Britannica
(b) Encyclopaedia Americana
(c) McGraw-Hill Encylopaedia of Science and Technology
(d) Encyclopaedia of Library and Information Science

(A) (a), (b), (c) and (d)
(B)(c), (a), (d)and (b)
(C) (c), (d). (b) and (a)
(D) (d), (a), (b) and (c)
Answer: (A) (a), (b), (c) and (d)
Explanation: Encyclopedia is used as one of the Reference source.

  • Encyclopedia Britannica (1768)
  • Encyclopedia Americana (1829)
  • McGraw-Hill Encyclopedia of Science and Technology (1960)
  • Encyclopedia of Library and Information Science (1968-2003)

27.’National Union Catalogue of Scientific Serials in India’ is compiled and maintained by____.
(A) BLDSC
(B) NLM
(C) NISCAIR
(D) INIS
Answer: (C) NISCAIR [National Institute of Science Communication and Information Resources]

28.Statement (A): The term ‘Informatik’ is coined by Karl Steinbuch in 1957.
Statement (B): The ‘logical theory of information’ is developed by Charles Sanders Peirce.
(A) (A) is true but (B) is false
(B) (B) is true but (A) is false
(C) Both (A) and (B) are true
(D) Both (A) and (B) are false
Answer: (C) Both (A) and (B) are true

29. Assertion (A): User studies are useful in bridging the gap between the kind of information services needed and the kind of services in existence.
Reason (R): User studies are not needed for the creation of information systems, services and product.
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (R) is true but (A) is false
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A) (A) is true but (R) is false

30.Assertion (A): LISA is a source of primary information.
Reason (R): All primary sources provide ‘original’information.
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (B) (A) is false but (R) is true

Also Read:

For Quick Updates & Alert Join our: Telegram Channel

Visits: 189

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *