Maharashtra SET Exam (MH-SET)-2020 Solved Question Paper-Library & Information Science [Que.31-45]

MH-SET Question Paper 2020-Que. 31 to Que. 45

Maharashtra SET 2020 Solved Question Paper- Library & Information Science

Following are the solved question and Answers of the Maharashtra SET 2020 of subject Library & Information Science.

Que No. 31 to Que. No. 45 with Answer
31. ‘CAPS’ developed by NISCAIR is related to ____.
(A) Document Delivery Service
(B) Electronic Reference Service
(C) Real Time Digital Reference Service
(D) Technical Enquiry Service
Answer: (A) Document Delivery Service

32. Cover to cover translation service comes under which of the following type of service?
(A) Current Awareness Service
(B) Selective Dissemination of Information
(C) Anticipatory Service
(D) On Demand service
Answer: (A) Current Awareness Service

33. NISCAIR is formed by merging of which organisations noted below:
(a) INSDOC
(b) ICSSR
(c) NISCOM
(d)N ISSAT

(A) (a) and (c) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (a) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (A) (a) and (c) are correct

34. Which of the following are anticipatory services?
(a) Newspaper Clippings
(b) Reference Service
(c) Indexing Service
(d) Document Delivery Service

(A) (a) and (c) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (a) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (A) (a) and (c) are correct

35. Match the following:

(a) William Katz – (i) To provide the right book to right reader in right personal way
(b) Dr. S. R. Ranganathan (ii) Direct personal aid within the library to person in search of information for whatever purpose
(c) Grieg Aspnes (iii) Reference service is divided into two categories viz. Direct and Indirect
(d) Margaret Hutchins (iv) To supply its users with all information at lowest possible cost

(A) (a)-{iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)
(B) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(ii)
(C ) (a)-(iv). (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii)
(D) (a) -(iv), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(i)
Answer: (B) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(ii)

36. Match the following:

(a) Abstracting Service (i) SCI
(b) Translation service (ii) INB
(c) Bibliographical Service (iii) LISA
(d) Indexing Service (iv) ITC

(A) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)
(B) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)
(C ) (a)-(iv). (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii)
(D) (a) -(iv), (b)-(iii), (c)-(iii), (d)-(i)
Answer:(B) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)

37. Match the following:

(a) I FLA (i) Science citation index
(b) UNESCO (ii) First search
(c) OCLC (iii) Public Library manifesto
(d) ISI (iv) Universal Availability of Publications

(A) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)
(B) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)
(C ) (a)-(iv). (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii)
(D) (a) -(iv), (b)-(iii), (c)-(iii), (d)-(i)
Answer: (A) (a)-{iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)

38. Statement (A): Abstract saves time of users while selecting literature for research.
Statement (B): Abstract is a condensation service which provides summaries of original documents.

(A) (A) is true but (B) is false
(B) (B) is true but (A) is false
(C) Both (A) and (B) are true
(D) Both (A) and (B) are false
Answer: (C) Both (A) and (B) are true

39.Assertion (A): Web 1.0 is ‘Read only web’.
Statement (B): ‘Skype’ is an example of Web 1.0.

(A) (A) is true but (B) is false
(B) (B) is true but (A) is false
(C) Both (A) and (B) are true
(D) Both (A) and (B) are false
Answer: (A) (A) is true but (B) is false

40. Assertion (A): Users can have access to large number of E-Journals through consortia.
Reason (R): Most users are not adequately aware of web-resources.

(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (C) Both (A) and (R) are true

41.NISCAIR is a part of _____.
(A) DST
(B) ISRO
(C)CSIR
(D) DSIR
Answer: (C) CSIR

42.Who publishes ‘Indian Library Science Abstracts?
(A) I LA
(B) IASLIC
(C) IATLIS
(D) NISCAIR
Answer: (B) IASLIC

43. ‘Universal Bibliographic Control’ Is a programme of __________.
(A) FID
(B) UNESCO/IFLA
(C) UNISIST
(D) ALA
Answer: (B) UNESCO/IFLA

44. Worldcat is maintained by _____.
(A) Library of Congress
(B) Online Computer Library Centre
(C) American Library Association
(D) MIT Library
Answer: (B) Online Computer Library Centre

45. Dublin Core represents ____.
(A) Metadata
(B) Library
(C) Indexing technique
(D) Serials
Answer: (A) Metadata

Also Read:

For Quick Updates & Alert Join our: Telegram Channel

Views: 152

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *