Karnataka SET (KSET) Exam-2021 Solved Paper-Library & Information Science [Que. 16-30]

This is box title

Karnataka SET (KSET) 2021 Solved Question Paper- Library & Information Science

Following are the solved question and Answers of the Karnataka SET (KSET) 2021 of subject Library & Information Science.
Que No. 16 to Que. No. 30 with Answer

16. The web address that acts as permanent identifier is ___________.
(A) URL
(B) DOI
(C) PURL
(D) UDI
Answer: (C) PURL
A PURL – stands for Persistent Uniform Resource Locator
is a URL (uniform resource locator) mean location-based uniform resource identifier(URI). It  is used to redirect to the location of the requested web resource.

17. Who maintains METS standard?
(A) Library of Congress
(B) W2 Consortia
(C) British Library
(D) IFLA
Answer: (A) Library of Congress

18. CiteUlike was created by __________.
(A) David Loertscher
(B) Richard Cameron
(C) David Warlick
(D) Damon Abilock
Answer: (B) Richard Cameron

19. Research Gate is a ______________.
(A) Social Networking site
(B) Social Bookmarking site
(C) Academic Social networking site
(D) Blog
Answer: (C) Academic Social networking site
Research Gate established in May 2008. it is the largest academic social network site for scientists and researchers to share papers, ask and answer questions, and find collaborators,

20. ‘Template’ is a _______.
(A) Recursive routine
(B) Assembler Program
(C) Structured specification
(D) Input/Output measure
Answer: (C) Structured specification

21. Digital Object Identifier (DOI) is an ____________.
(A) Internet based global network and resolution system
(B) Internet based global naming and resolution system

(C) Internet based global network and repository system
(D) Internet based global naming and repository system
Answer: (B) Internet based global naming and resolution system

22. The encoded data is stored in a QR Code is known as __.
(A) Quite Zone
(B) Position Pattern
(C) Alignment Pattern
(D) Data Zone
Answer: (D) Data zone

23. Which of the following is NOT an intrusion detection system for windows?
(A) Suricata
(B) Zeek
(C) Snort
(D) Stealthwatch
Answer: (D) Stealthwatch

24. Which of the following is NOT true for Linux operating system?
(A) Multiuser capability
(B) Communication
(C) Not secure
(D) Multitasking
Answer: (C) Not secure

25. ‘Informatics’ was first proposed by ____________.
(A) S. C. Brookes
(B) Otto Nacke
(C) E. L. Egghe
(D) Almind and Ingwersen
Answer: (B) Otto Nacke

26. Which of the following is a method for enabling authentication based on the URL?
(A) Shibboleth
(B) Kerberos
(C) Digital Signature
(D) Referring URL

Answer: (D) Referring URL

27. Which of the following are the features of H-Index?
(a) Mathematically simple index
(b) Sensitive to performance change
(c) Applied to any level of aggregation
(d) Analysis of past documents

(A) (b) and (d) are correct
(B) (a) and (b) are correct
(C) (a) and (c) are correct
(D) (b) and (c) are correct
Answer: (C) (a) and (c) are correct

28. Systematic sampling is ___________.
(a) A type of probability sampling
(b) A type of non-probability sampling
(c) In which first unit is selected randomly
(d) Selected on the basis of specified characteristic

(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (b) and (d) are correct
(D) (a) and (d) are correct
Answer: (B) (a) and (c) are correct

29. Which of the following are the criteria for we__________
(a) Revision
(b) Response time
(c) Format
(d) Archiving facility

(A) (b) and (d) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (a) and (d) are correct
(D) (a) and (b) are correct
Answer: (A) (b) and (d) are correct

30. User friendly interface caters to _____________.
(a) Human-computer interaction
(b) Individual users with customization
(c) Simplify execution of operation
(d) Basis for computer-computer interface

(A) (b) and (d) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (a) and (d) are correct
(D) (a) and (b) are correct
Answer: (B) (a) and (c) are correct

Also Read:

For Quick Updates & Alert Join our: Telegram Channel

Views: 154

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *